Koulujen uimaopetus
Kangasalan perusopetuksen koulujen uimaopetuksesta yleisesti
Alakoulujen oppilaat käyvät uimaopetuksessa 1.-4.luokilla. Uimaopetusta järjestetään neljä opetuskertaa tiiviissä kahden tai kolmen viikon jaksossa.
5.lk oppilaat käyvät kerran lukuvuodessa harjoittelemassa pelastusuintia. Tällöin harjoitellaan vedestä pelastamisen ja pelastautumisen taitoja. Tässä yhteydessä pidetään myös 200m uimataitotesti.
Tavoitteena on, että oppilas olisi 5.luokalla vähintään perusuimataitoinen. Se tarkoittaa, että oppilas osaa uida yhtäjaksoisesti 50m kahta eri uintitapaa käyttäen ja sukeltaa 5 metriä.
Uimataito testataan myös 4.lk viimeisellä uintikerralla. Tällöin tavoitteena on, että oppilas on alkeisuimataitoinen. Se tarkoittaa, että oppilas osaa uida 10 metriä ja painautua veden pinnan alle.
Kangasalan alakoulujen uimaopetuksen resurssi on kohdennettu 1.-4.luokille ja käytännössä oppilailla on mahdollisuus oppia vähintään perusuimataitoisiksi 1.-4.lk uimaopetuksen aikana. Resurssin kohdentamisella uimakertoja saadaan riittävästi lyhyelle ajanjaksolle. Tällöin uimataidon oppiminen on mahdollistuu paremmin kuin harvemmilla uintikerroilla useampien vuosien aikana.
Alakoulujen uimaopetuksesta vastaa Kangasalan uimahallin koulutetut uimaopettajat. Luokkien / oppilasryhmien opettajat vastaavat ryhmän valvonnasta uimaopetuksessa ja vapaavuorolla.
Yläkoulujen oppilaat käyvät uimassa vuosittain oman liikunnanopettajansa kanssa. Liikunnanopettaja vastaa uimaopetuksesta.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa ja Kangasalan kaupungin opetussuunnitelmassa todetaan uimaopetuksen tavoitteista ja arvioinnista seuraavaa:
- 4. luokan “hyvä/8”: “Oppilas on alkeisuima-taitoinen. (10m yhdellä uintitavalla ja pinnan alle painautuminen eli kastautuminen). Oppilas on harjoittanut uima- ja vedessä liikkumistaitoaan.”
- 6. luokan “hyvä/8”: “Oppilas on perusuimataitoinen (Osaa uida 50 metriä kahta uintitapaa käyttäen ja sukeltaa 5 metriä pinnan alla).”
- 8. luokan “hyvä/8”: “Oppilas on uimataitoinen (hypätään uintisyvyiseen veteen ja uidaan 200m, joista 50 selkää) ja on harjoitellut vedestä pelastamista.”
OHJEITA VANHEMMILLE ENNEN KOULULAISUINTIEN ALKUA
1.-2.luokkien oppilaat harjoittelevat uintia opetusaltaassa. 3.-4.luokkien oppilaat ovat pääsääntöisesti kuntouintialtaassa. Tämän vuoksi lapsen tulisi olla vähintään alkeisuimataitoinen 3.lk uimaopetuksen alkaessa. Opettaja kysyy lasten uimataidon huoltajilta ennen uimaopetuksen alkua. Tietoa tarvitaan, että oppilas osataan ohjata ensimmäisellä opetuskerralla oikeaan ryhmään / altaaseen. Taitojen kehittyessä lapsi siirtyy joustavasti isoon altaaseen. 1.-2. luokan oppilas voi osallistua samaan aikaan pidettävään 3.-4.luokan uimaopetukseen kuntouintialtaassa.
Kun lapsesi koululaisuinnit ovat alkamassa, ohjeistathan lapsesi asianmukaiseen uimahallikäyttäytymiseen ennen uintien alkua. Mikäli vain mahdollista, niin lapsen kanssa kannattaa käydä hallissa uimassa ennen koulun ensimmäistä uintikertaa.
Myös koulun opettajat käyvät tarkemmat käyttäytymisohjeet oppilaiden kanssa läpi ennen uimaopetuksen alkamista.
- Rauhallinen ja asiallinen käytös ja liikkuminen hallin kaikissa tiloissa, kuunnellaan ja noudatetaan opettajien ja henkilökunnan ohjeita
- Ennen uintia peseydytään suihkutiloissa ilman uima-asua
- Pitkät hiukset tulee pitää kiinni tai käyttää uimalakkia
- Asianmukaiset varusteet:
o Uimapuku/uimahousut (hallilta voi vuokrata/lainata uikkareita)
o Pyyhe, (laudeliina)
o Vaihtovaatteet, henkilökohtaiset tarvikkeet
o Uimalasit
- Uimahallin hygieniaohjeet voi myös katsoa uimahallin YouTube-kanavalta suomeksi: https://youtu.be/TBywb5RN1ew tai englanniksi (in English): https://www.youtube.com/watch?v=Ix2GaKWxrhc
Uintiterveisin Kuohun henkilökunta
Yhteystiedot:
Yhteystiedot – Kangasalan Uimahalli (linkki Kangasalan uimahallin sivuille, aukeaa uuteen välilehteen)