Digitointi

Pääkirjastossa voit muuntaa vanhat tallenteesi digitaaliseen muotoon.

Kangasalan pääkirjaston työtila Lukossa voit digitoida

  • VHS- ja VHS-C-kasetteja
  • 8 mm -kasetteja (Video 8 ja Hi8)
  • LP-levyjä
  • C-kasetteja
  • diakuvia
  • filminegatiiveja (35 mm,120 mm)
  • avokelanauhoja

Digitointihuoneessa materiaalia voi katsella ja käsitellä rauhassa. Digitointiasema koostuu tietokoneesta, levysoittimesta, kasettisoittimesta, kelanauhurista, videonauhurista ja skannerista. 8 mm ja Hi8-kasetteja voi digitoida kirjaston videokameran kautta, VHS-C-kasettien digitointiin on käytettävissä adapteri. Tietokone on varustettu musiikin- ja kuvankäsittelyohjelmilla. Käytössäsi on myös piirtopöytä. Voit tallentaa digitoimasi aineiston CD-levylle, DVD-levylle, muistitikulle, muistikortille, ulkoiselle kovalevylle tai verkkopalveluun.

Digitointi tapahtuu itsepalveluperiaatteella. Laitteiden ja ohjelmien käyttöön on selkeät kirjalliset, kuvitetut ohjeet digitointitilassa ja tällä sivulla.

Asiakkaiden käytettävissä ovat myös mikrofilmien ja mikrokorttien lukulaitteet. Kirjaston kautta on mahdollisuus saada mikrofilmejä kaukolainaksi muista kirjastoista tai arkistoista.

Varaa aika: puh. 050 407 3903 tai kirjasto@kangasala.fi

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuinka kauan digitointi kestää?

Analogisen aineiston digitointi kestää yhtä kauan kuin tallennekin (esimerkiksi video tai äänite) eikä sitä voi nopeuttaa esimerkiksi pikakelauksella. Lisäksi tallenteen käsittelyyn ja ohjeisiin perehtymiseen kannattaa varata aikaa. Pitkien videokasettien kelaamiseenkin kannattaa varata aikaa.

Miten puhdistan digitoitavan tallenteen tai kuvan?

LP-levyt ja diat on hyvä puhdistaa pehmeällä, nukkaamattomalla liinalla ja miedolla puhdistusaineella. C-kasetteja ja VHS-kasetteja kannattaa kelata ennen digitointia kerran loppuun ja uudestaan alkuun, sillä nauha on voinut löystyä aikojen saatossa.

Millainen muistikortti tietokoneeseen käy?

Digitointihuoneen tietokoneen keskusyksikössä on paikat useille muistikorteille. Lisäksi huoneen tarvikekaapissa on sovitin, johon sopii 27 erilaista muistikorttia.

Voinko lähettää digitoimani tiedoston sähköpostissa?

Riippuu tiedoston koosta ja käyttämäsi sähköpostipalvelun muistikapasiteetista. Yksittäisten kuvien lähettäminen onnistuu yleensä, mutta ääni- ja videotiedostot ovat todennäköisesti liian isoja.

Missä muodossa äänitiedosto kannattaa tallentaa?

Jos tallennat äänitiedostot wav-muodossa, voit kuunnella niitä myös sellaisilla soittimilla, jotka eivät tunnista mp3-muotoa (esim. vanhat cd-soittimet). Käytä aup-muotoa, jos haluat jatkotyöstää tiedostoja Audacity-ilmaisohjelmalla.
Lataa Audacity omalle koneellesi täältä (Linkki avautuu uuteen ikkunaan. Sivusto on englanninkielinen)

Mistä tiedän, millaisen CD- tai DVD-levyn tarvitsen?

Voit tallentaa tiedostojasi kaikille tyhjille CD-R/RW-, DVD-R/RW- ja DVD+R/RW-levyille.

Voinko digitoida savikiekkoja? Beta-videoita? Kaitafilmejä?

Näiden aineistomuotojen digitointi ei ole mahdollista Kangasalan kirjastossa.

Voinko varata digitointiajan itse netin kautta?

Valitettavasti digitointiajan varaaminen netissä ei ole tällä hetkellä mahdollista. Varaa aika sähköpostitse kirjasto@kangasala.fi tai puhelimitse 050 407 3903.