Ympäristökasvatus

Kangasalan nuorisopalvelut on laatinut ympäristökasvatussuunnitelman, jota toteutetaan nuorisopalveluiden toiminnassa.

 

 

Ympäristökasvatussuunnitelma Kangasalan kaupunki, nuorisopalvelut

Miksi?

Nuorisopalveluiden ympäristökasvatussuunnitelma tuo toimintaamme nuorisotyön perussuunnitelman (NUPS) sisällä suunnitelmallisuutta ja lisää toiminnallisuutta.  Nuorisotyö toteuttaa kaupungin strategiaa “kehittyvä ilmastotyö” -tavoitteen alla tarjoten nuorille tietoa ja toimintaa kestävään kehitykseen liittyvistä teemoista.

Nuorisolaissa on määritelty lähtökohdat työn toteuttamiseen:

1) yhteisvastuu, kulttuurien moninaisuus ja kansainvälisyys;

2) kestävä kehitys, terveet elämäntavat sekä ympäristön ja elämän kunnioittaminen

 

Kangasalan nuorisopalveluiden kestävän toiminnan periaatteet:

Ekologinen kestävyys:  kaikessa toiminnan suunnittelussa ekologisuuden huomioiminen, hankinnat harkiten, toimistossa ja tiloissa säästäväisyys (valot, kopiointi, sähköiset materiaalit), työmatkoissa yhteiskyyti ja julkiset käyttöön, tiloissa ja tapahtumissa toteutetaan jätteiden lajittelua, toiminnassa tarjottava ruoka mahdollisuuksien mukaan kasvisruokaa ja vähennetään lihatuotteiden käyttöä

Taloudellinen kestävyys; hankinnat harkiten, tilojen ja välineistön kunnossapito ja korjaaminen, lainaaminen, vuokraus ja kierrättäminen kunniaan

Sosiaalinen kestävyys: nuorten hyvinvoinnin, tulevaisuuden toivon, osallisuuden, vastuullisuuden ja nuoren valintojen merkityksen esille tuominen keskusteluissa ja toiminnoissa, teemallisten toimintojen hyödyntäminen, yhteistyötahojen etsiminen toimintojen toteutukseen

Kulttuurinen kestävyys: yhdenvertaisuus, suvaitsevaisuus ja monikulttuurisuus toiminnan perusarvoissa (turvallinen tila), oma perinnekulttuuri ja juhlien näkyminen toiminnoissa, teemallisten toimintojen hyödyntäminen, työmenetelmissä mahdollisuuksien mukaan valitaan ympäristössä ja / tai luonnossa toteutettavia toimintoja

 

Tulevaisuuden tuulia ja muuta

Käytännössä tuotetaan ryhmätoimintaa, teemallista toimintaa enemmän, nuorten omien ideoiden toteuttamista ja mahdollisuuksien tarjoamista.  Toiminnan suosion ja arviointien perusteella voidaan toimintaa jatkossa muokata joustavasti.

Nuoriin vaikutus: saadaan kestävän kehityksen asioissa aikaan positiivinen tunne tai elämys, mikä luo vaikuttavuutta yksilön arvoihin ja asenteisiin.  Tunne, elämys, arvo ja asenne = vaikuttavuus!

 

Ilmastokasvatuksen polkupyörä-malli

”Polkupyörä kuvaa sitä, että ilmastokasvatus, on yksi kokonaisuus, joka vaatii kaikkia osiaan toimiakseen. Pyörää voi ajaa esim. ilman satulaa, mutta se ei ole kovin miellyttävää. Samoin tiedon määrä ei ole itseisarvo, vaan tietoa tulee käyttää kriittisesti ja vertaillen osana kokonaisuutta. Pyörä on jatkuvassa liikkeessä ja tarvitsee toimiakseen käyttäjän.”

Kohderyhmä

Suurin nuorisopalveluiden kohderyhmä ovat nuorisotila ikäiset nuoret 7-luokkalaisista 18-vuotiaisiin. Tavoitamme kuitenkin eri toimintojen kautta 7-20 -vuotiaita nuoria.

Arvot

Ympäristökasvatussuunnitelma sitoutuu nuorisotyön toimintasuunnitelmaan (arjen käytännöt, teemat, tapahtumat) mikä tehdään kausittain. Tavoite, että kestävän toiminnan periaatteiden mukaan toteutetaan kaikkea nuorisopalveluiden toimintaa.

Toiminta

Toteutetaan suunniteltua vuosikelloa mahdollisuuksien mukaan. Kestävään kehitykseen liittyviä asioita on nostettu mukaan esim. pyritään luomaan toiminnasta aina turvallista kaikille nuorille, pyritään osallistamaan ja vastuuttamaan nuoria toimintaan, huolehditaan, että tilojen kierrätysasiat ovat kunnossa, toteutetaan ”kirppis” tai muita tapahtumia nuorisotiloilla, jos tehdään ruokaa niin kokeillaan myös kasvisruokaa, somessa huomioidaan erilaiset teema- ja juhlapäivät (jaetaan tietoa).