Jukola-järjestäjät kokoontuivat tiedonsiirtoon Kangasalla


Jukolan viestin järjestelyjen korkea laatu taataan avoimella tiedonsiirrolla ja taustayhteisöjen jatkuvalla mukanaololla.

Marraskuun 9.‒10. päivä Jukola-järjestäjät kokoontuivat Kangasalla lukion ja Pikkolan yläkoulun tiloissa jakamaan kokemuksia ja oppimaan uutta. Lahti-Hollola Jukolan järjestäjät kertoivat onnistumisista ja haasteista, jotta seuraavien vuosien tekijät pääsevät hyödyntämään kokemuksia.

Eniten kuulijoita oli Kangasala-Jukolan järjestäjäporukasta, mutta myös seuraavien vuosien Jukoloista Rovaniemeltä, Mynämäeltä, Porvoosta ja Kauhavalta oli Jukola-vastaavia paikalla. Yhteensä osallistujia oli reilut 200.

Jukola tiedonsiirto: Jukolan tiedonsiirtoseminaariin osallistui yli 200 tekijää. Kuva: Antti Harkko

Lauantaina päivä alkoi yhteisellä Jukola-kokouksella. Kangasalan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Laine korosti vapaaehtoistoiminnan edistämisen kuuluvan kaupungin arvoihin.

‒ Jukola on juuri sellainen tapahtuma, jota kaupunki haluaa olla mukana edistämässä. Kiitän suunnistusseura Kangasala SK:ta, joka on jaksanut uskoa, että Jukolan kokoisen tapahtuman järjestäminen Kangasalla on mahdollista.

Lahti-Hollolan, Kangasalan ja Rovaniemen Jukoloiden kilpailunjohtajat puolestaan painottivat puheenvuoroissaan yhteistyökumppaneiden tuen merkitystä.

Kokouksessa palkittiin Lahti-Hollola Jukolan vastuuhenkilöt sekä Jukolan teknisenä asiantuntijana vuosina 2011‒2018 toiminut Heikki Peltola. Vuoden 2018 Jukolan kilpailunjohtaja Jorma Aherto luovutti järjestelyvastuuta ja -kunnia kuvaavan kiertopalkinnon Kangasala-Jukolan Harri Virralle.

‒ Tärkeintä on voimakas tahtotila. Toivotan teille onnea ja menestystä järjestelyihin, Aherto sanoi.

Puolustusvoimat ja Suomen Suunnistusliitto kertoivat lisäksi omista tavoistaan tukea järjestelyjä. Puolustusvoimat on ollut mukana Jukolan viestin historian alusta alkaen, vuodesta 1949.

Kokemukset jakoon

Yhteisen kokouksen ja lounaan jälkeen Jukola-väki jakaantui valiokunnittain luokkatiloihin perehtymään kukin oman toiminta-alueensa järjestelyihin.

‒ Tiedonsiirto on mahdottoman hyvä käytäntö. Edellinen järjestä kertoo avoimesti onnistumisista, riskeistä ja parannusehdotuksista. Seuraavan vuoden järjestäjillä on näin marraskuussa suunnitelmat sen verran pitkällä, että osataan kysellä tarkasti. Toisaalta aikaa on niin paljon, että tarvittaessa suunnitelmien muuttaminenkin on vielä mahdollista, kertoi Kangasala-Jukolan kilpailutoiminnoista vastaava Mikko Toivonen päivän annista.

Hän itse arvioi oppineensa ymmärtämään vielä entistä tarkemmin mahdolliset riskit ja varasuunnitelmien tarpeet.

‒ Myös aikataulutukseen ja eri valiokuntien kanssa yhdessä sovittaviin asioihin tuli hyviä tarkennuksia, Toivonen sanoi.

Jukolan kokoisessa tapahtumassa toimintoja ja vastuualueita on eriytettävä kuin pienessä yhteiskunnassa. Vapaaehtoisiksi mukaan ilmoittautuvat voivat ilmoittautuessaan valita itseään kiinnostavan toiminnon.

Tällä hetkellä ilmoittautuneita talkoolaisia on noin 500. Tapahtumaviikonloppuna mukaan tarvitaan yhteensä yli 1500 tekijää, jotka talkoilevat 4‒8 tunnin pituisissa vuoroissa.

‒ Hyvässä vaiheessa ollaan, ja samaan tapaan kun jatketaan, saadaan Kangasala-Jukolasta rakennettua upea tapahtuma, tiivisti talkoolaisvastaava Marja Molin.

Kangasala-Jukola suunnistetaan 15.‒16.6.2019.