Entisen ammattikoulun aikakapselin sisältö saatiin esiin


Aukileikattu aikakapseli ja sen sisältö. Kuva: Kangasalan kaupunki.

Huutijärven vanhan Tredun purkutöissä löydetty aikakapseli päästiin avaamaan innostuneissa tunnelmissa. Aikakapseli oli tarkoitus avata jo viime vuoden puolella, mutta avaaminen viivästyi, koska metallilieriö oli hitsattu umpeen ja sen eristeenä oli käytetty 1960-luvulla yleisen tavan mukaisesti asbestinauhaa. Niinpä kapseli toimitettiin asbestikäsittelyyn erikoistuneen ammattilaisen käsittelyyn ennen avaamista. Puhdistamisen jälkeen avaaminen unohtui joksikin aikaa muiden töiden alle, mutta nyt lieriön sisältö on nähnyt jälleen päivänvalon.

Aikakapselin muuraaminen rakennusten peruskiveen on vanha perinne, jonka ideana on muurata viestejä tulevaisuuteen tulevien sukupolvien löydettäviksi. Usein rakennushankkeen alkaessa työmaalla järjestetään peruskiven muuraustilaisuus. Aikakapseli kertoo ajankuvasta ja sinne laitetaan esineitä ja asioita kuvaamaan paikallisille ihmisille merkittäviä asioita.

Huutijärven entisen Tredun peruskivenmuuraus tapahtui yli 60 vuotta sitten 24.lokakuuta vuonna 1960.

Juhlapuhe, paikallislehdet ja rakennuksen asiakirjat kertovat koulun alkuajoista

Liuska, jonka teksti luettiin muuraustilaisuudessa ääneen. Kuva: Kangasalan kaupunki.

Tummentunut ja kaivinkoneen kauhasta osumaa ottanut putkilo kiiltää kuparinvärisenä leikkauskohdasta. Sen sisältä löytyi näyttävä, pitkä pergamenttimuotoinen liuska, jolle oli käsin kirjoitettu muuraustilaisuudessa ääneen luettu teksti. Kangasalan Sanomien (KS 29.10.1960) mukaan tekstin luki tuolloin opettaja Erkki Liinamo. Lisäksi kapselista löytyivät rakennuksen suurikokoiset, haalistuneet pohjapiirustukset sekä pari päivää ennen muuraustilaisuutta ilmestyneet paikallislehdet Kangasalan Sanomat ja Kunnallistiedot, joka oli Sydän-Hämeen Lehden edeltäjä.  Kapseli kätki myös sisäänsä lahjakirjan, jolla Kangasalan kunta lahjoitti tontin koulun rakentamista varten. Ajan saatossa patinoituneet asiakirjat olivat myös osin reunoiltaan kärventyneet, mikä mahdollisesti on tapahtunut lieriön kantta kiinni hitsatessa.

Aineistossa kerrotaan tietoja ammattikoulusta ja sen rakentamisesta sekä mainitaan maan silloiset johtohenkilöt: presidentti Urho Kaleva Kekkonen, eduskunnan puhemies Karl-August Fagerholm ja pääministeri V. J. Sukselainen.

Aikakapselin muurausta edeltävänä lauantaina ilmestynyt Kangasalan Sanomat. Kuva: Kangasalan kaupunki.

Sydän-Hämeen Lehden edeltäjä Kunnallistiedot edusti myös aikaansa kapselin sisällä. Kuva: Kangasalan kaupunki.

Aikakapseli myös Kangasalan uudessa Tredussa

Kiehtova perinne jatkuu, sillä Pikkolassa sijaitseva Tredun Kangasalan toimipiste kätkee myös sisäänsä aikakapselin. Tredun peruskiven muuraustilaisuudessa kesällä 2017 aikakapselin sisältö oli hyvin samantyyppinen kuin edeltäjänsä. Yhdessä peruskirjan kanssa rakennuksen runkoon muurattavaan lieriöön suljettiin arkkitehdin pääpiirustukset, tuoreet sanomalehdet Aamulehti ja Kangasalan Sanomat sekä kaikki Suomessa muurausvuonna käytössä olevat kolikot ja tilaisuuden kutsukirje.

– Ideana on jättää jälkipolvien ihmeteltäväksi asioita, jotka kuvaavat tätä päivää ja tätä yhteiskuntaa, Tredu Kiinteistöjen toimitusjohtaja Ilkka Ojala totesi tuolloin.

Lisätietoja:

Aiempi uutinen aikakapselin löytymisestä:
https://www.kangasala.fi/ajankohtaista/huutijarven-tredun-purkutoissa-loytynyt-aikakapseli-katkee-sisaansa-viestin-vuosikymmenten-takaa/

Kaupungin YouTube-kanavalla katsottavissa olevalla videolla ”Kangasala rakentaa 1960-1965”, näkyy tallenne ammattikoulun peruskiven muurauksesta ja lieriön täyttämisestä. Kyseinen taltiointi alkaa otsikolla ”Ammattikoulu” kohdalta 7:35.