Kangasalan kesään on mahtunut kaksi monipuolista kulttuurin tapahtumaviikkoa


Kangasalla on vietetty tänä kesänä kaupungin kulttuuripalveluiden organisoimana kahta eri tapahtumaviikkoa. Perinteikästä Lasten löytöretkiviikkoa vietettiin kesäkuussa neljäntoista tapahtumajärjestäjän voimin ja heinäkuussa puolestaan juhlistettiin Kangasalan kaupungin ensimmäistä kulttuuriviikkoa, jota oli järjestämässä lähemmäs neljäkymmentä paikallista taide- ja kulttuuritoimijaa.

 

Lasten löytöretkiviikko sujui lämpimissä tunnelmissa

Lasten löytöretkiviikkoa 24.–30.6. saatiin viettää tänä vuonna kauniin aurinkoisessa säässä. Erityisen mieluisia tapahtumakohteita lapsiperheille olivat perinteiset Lastentalo Tähtirannan Löytöretki-tapahtumat, joissa perheet pääsivät vierailemaan satumaisessa pihapiirissä, nikkaroimaan puuveneitä ja tutustumaan pihan eläimiin. Myös Laaksolan Ratsutilan ponit ja kepparirata vetivät tänäkin vuonna paljon väkeä. Tapahtumatyttöjen ja Fuuga Eventsin järjestämä uusi tapahtumakokonaisuus Kesäseikkailujen mahtava maanantai Kangasalan Lepokodilla oli sekin suosittu löytöretkikohde.

Viikon aikana pääsi näkemään myös Kangasalan Pikkuteatterin suositun Liisa Ihmemaassa -esityksen ja Nukketeatteri Hupilaisen esityksen Timoteus-karhu ja pikkukoira. Lisäksi löytöretkiviikolla sai nauttia satutunneista Kangasalan kirjastossa, kädentaidoista Kangasalan Taitokeskuksessa ja pukuleikeistä sekä -näyttelystä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Kangasalan seurakunnalla, auton ja tien museo Mobiliassa ja Kangasalan kotiseutumuseolla pääsi ratkaisemaan arvoituksia ja Raudanmaan Kylätalon Pikkupihaan oli järjestetty luontopolku. Poledance Piagrinalla sai puolestaan kokeilla ilma-akrobatiaa ja sirkusta. Kangasalan Karjalaseura ry:n piirakkapaja jouduttiin valitettavasti perumaan sairastapauksen vuoksi.

Kaiken kaikkiaan Lasten löytöretkiviikolla oli kiitettävä määrä kävijöitä ja järjestetyistä tapahtumista välittyi lämmin tunnelma. Ensi vuonna juhlitaan tapahtumaviikon 25. vuotta.

 

Kangasalan ensimmäinen kulttuuriviikko valloitti kaupungin

Kesäpäivän Kangasalaa juhlistavaa uutta kulttuuriviikkoa vietettiin 8.–14.7. Viikon tapahtumia innostui järjestämään ilahduttavan suuri määrä paikallisia taide- ja kulttuuritoimijoita. Mukaan saatiin lähes 40 eri museota, galleriaa, esittävän taiteen tahoa ja yhdistystä ympäri Kangasalan kuntaa.

Kulttuuriviikko avattiin maanantaina 8.7. runsaasti väkeä vetäneellä toritapahtumalla, jossa esiintyivät Kangasalan Pikkupelimannit ja Hot Heroes -jazzyhtye. Avajaispuheesta vastasi kunnanvaltuutettu ja kaupungin hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Pekka Lahti, joka korosti kulttuurin merkitystä kuntalaisten hyvinvoinnille ja kunnan elinvoimaisuudelle.

Kulttuuriviikon ohjelmassa oli mukana useita paikallisia museoita. Auton ja tien museo Mobilia järjesti koko perheen suositun Taidetta ja pienoismalleja -tapahtuman. Myös Vehoniemen automuseolla oli avoimet ovet koko viikon. Tiihalan VPK-museo Valopilkku, Apteekin museohuone, Varsamäen hevosajoneuvomuseo ja sekä Kangasalan että Kuhmalahden kotiseutumuseot olivat nekin avoinna yleisölle. Erityisesti Kimmo Pyykkö -taidemuseon Valtaapitäviä -näyttelyn yhteyteen järjestetty ohjelma kiinnosti ihmisiä. Museoon houkutteli lisäksi ilmainen sisäänpääsy Suomen kuvataiteen päivänä keskiviikkona 10.7.

Kuvataiteesta kiinnostuneita hellittiin viikon aikana muutenkin. Kangasalla sijaitsevista taidegallerioista vieraille avoinna olivat Kesäpäivän galleria, Art Villa Armas, Kuhmalahden Taidepappila, Haaviston parvigalleria, Raktori-Talleria ja TaideTalli. Yksityisiä taiteilija-ateljeitaan pitivät lisäksi auki taiteilijat Mari Hillo ja Marika Viskari. Kylätaideateljee Patelassa taas nähtiin Vehkajärven kylätaiteilijoiden 10-vuotiskatsaus.

Myös Kangasalan kaupungin omat näyttelytilat olivat auki yleisölle. Taidetila Terrassa nähtiin Taiteilevat Lahtisen serkukset -näyttely ja Sahalahden museomakasiinilla Fire Ladyn eli tulitaiteilija Tintti Mikkosen 25-vuotisjuhlanäyttely, jonka yhteydessä järjestettiin myös tulishow ja sirkustyöpaja. Näyttely oheisohjelmineen oli yleisömenestys.

Kulttuuriviikko oli myös esittävän taiteen juhlaa. Vehkajärven teatterin sovitus Molièren komediasta Luulosairas keräsi kiitettävästi katsojia. Teatterista sai nauttia myös Kuohenmaan kyläyhdistyksen kyläteatterin Tarinoita & terapiaa -esityksissä. Tanssi- ja akrobatiastudio Poledance Piagrinalla taas nähtiin tanssia, akrobatiaa ja sirkusta yhdistelevä Respect-ATION -esitys. K-Kinossa pyöri kulttuuriviikolla kolme eri elokuvaa. Kangasalan kesäteatterilla puolestaan pääsi ottamaan osaa ruoka- ja musiikkitapahtuma Kangasala Festiin, jonka pääesiintyjinä nähtiin Dingo ja Antti Ketonen.

Viikon aikana oli mahdollista tutustua myös paikallisiin kulttuuritaloihin. Ahjärventalolla järjestettiin aineettoman karjalaisen kulttuuriperinnön työpaja, johon osallistuttiin innokkaasti. Vehkajärven Touhulassa laulettiin yhteislauluja ja Vilpeilän kylätalolla sai osallistua maalaustyöpajaan.  Kangasalan Lepokodilla pääsi Jalmari Finnen historiasta kertovalle kierrokselle. Kangasala-talossa oli nähtävissä Lumoava Kangasala -ympäristö- ja taideohjelmaa esittelevä näyttely.

Teatteritalo Parvulassa sai puolestaan tutustua Nukketeatteri Hupilaisen nukkeihin. Erityisesti perheen pienimpiä osallistujia kiinnosti myös nukketaiteilija Sirkka Wahlbergin hurmaava Leikki jatkukoon -nukkenäyttely Kangasalan kirjaston Harjula-salissa. Sahalahden ja Kangasalan kirkoissa järjestettiin yleisöopastukset. Kangasalan kirkossa pääsi lisäksi kuulemaan elävää musiikkia. Erityisesti alppiruusuistaan tunnettu Abroretum Frick piti sekin viikon aikana suosittuja opastuskierroksia sekä maalaustyöpajan. Kulttuuriviikon ruoka- ja juomapuolesta vastasivat Kulttuuriravintola Jalmari ja Kirkkoharjun kahvila.

Uusi tapahtumaviikko herätti paljon kiinnostusta ja saavutti toivottua näkyvyyttä sekä sille asetetut kävijämäärätavoitteet. Tapahtumajärjestäjiltä kerätyissä palautteissa kehuttiin viikon raikasta visuaalista ilmettä ja iloittiin elävästä kaupunkikulttuurista. Kangasalan kulttuuriviikolle toivotaan jatkoa.