Kangasala on selvittänyt, millaisia luontovaikutuksia kaupungissa tapahtuvalla toiminnalla on
Luontojalanjälki on mittari kaupungissa tapahtuvan ihmisen toiminnan luonnolle aiheuttamalle kuormitukselle.
Kuva: Sitowise
Ihmisen toiminta kuormittaa luonnon monimuotoisuutta kaikkialla maailmassa. Tämän kuormituksen mittari on luontojalanjälki. Luontojalanjäljen laskemiseksi on tunnistettava ne toimet, joilla on vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen. Kansainvälisen paneelin IPBES:n määritelmän mukaisesti luontojalanjälkeä aiheuttavat viisi ajuria. Nämä ajurit ovat maan- ja merenkäyttö sekä käytön muutokset, luonnonvarojen käyttö, ilmastonmuutos, saastuminen sekä vieraslajit.
Kangasalan alueella tapahtuvasta toiminnasta luontojalanjälkeä aiheutuu mm. sähkön, lämmön ja polttoaineiden kulutuksesta, liikenteestä, rakentamisesta ja elintarvikkeiden kulutuksesta.
Nämä toiminnot aiheuttavat useita ekosysteemihaittoja vahvistamalla esimerkiksi ilmastonmuutosta, rehevöittämällä vesistöjä, lisäämällä ympäristön ekotoksisuutta tai happamoittamalla maaperää. Kangasalan luontojalanjälkeä tarkastelemalla voidaan todeta, että esimerkiksi kaupungin sähkön kulutuksesta sekä elintarvikkeiden kulutuksesta aiheutuu suhteellisesti suurinta ekosysteemihaittaa makeille vesistöille rehevöitymisen kautta verrattuna muihin toimintoihin.
Emme tietenkään voi tietää jokaisen kulutetun bensiinilitran tai hedelmän tarkkaa alkuperää, emmekä siksi myöskään näiden aiheuttamia tarkkoja luontovaikutuksia. Luontojalanjälki tarjoaakin meille tietoa laskennallisesta keskiarvosta, eli paljonko tietyn tyyppinen toiminta tai kulutus keskimäärin aiheuttaa luontovaikutusta tietyssä sijainnissa. Globaalien tietokantojen avulla laskenta on mahdollista tehdä.
Kangasalan kaupungilla on mahdollisuus vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen, mutta haittojen minimoimiseksi on ymmärrettävä, miten eri hyödykkeet ja toiminnot vaikuttavat luontoon ja monimuotoisuuteen. Luontojalanjäljen laskenta tuo apua tähän, ja auttaa ohjaamaan mahdollisia korjaavia toimenpiteitä oikeisiin kohteisiin.
Luontojalanjälki laskettiin osana Sitowisen toteuttamaa Luontojalanjälki-hanketta. Yhteishankkeeseen osallistuivat Espoo, Helsinki, Kangasala, Kauniainen, Liminka, Lohja, Pori, Riihimäki, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vantaa ja Ylöjärvi.
Lisätietoa hankkeesta ja sen tuloksista löydät osoitteista:
FI: https://www.sitowise.com/fi/uutiset/talta-nayttaa-kokonaisen-kunnan-luontojalanjalki
EN: https://www.sitowise.com/news/unveiling-biodiversity-footprint-entire-municipality